Sotong kembang sekembang alam |
Ok seblom masak sy rendam dulu dgn air garam, lg elok klu ada limau nipis perahkan. Xde kat rumah jd sy guna apa yg ada je lah. Lama juga sy rendam tp dlm 15-30 min ok dh. Lepas tu cuci bersih2. So lepas dh cuci kita potong dia ikut bentuk anda suka. Memanjang memendek. Then rebuskan dia dlm masa 15min, sy rebus dgn garam gk. Klu ada asam keping masukkan asam keping. Masa ni kt umah xde so hentam ajr lah.
Selepas rebus asingkan dan tapis.
Selepas di rebus |
Bahan2
-bawang putih 2 ulas
-bawang merah 1/2
-bawang besar
-cili kisar (ni sy dh blend dgn belacan) 2-3 sudu
- gula 2 sudu
- garam 1 sudu kecil
-minyak 3 sudu
- sos tiram 1 sudu
- air ikut hati jgn byk sgt
Ok bawang putih dgn bawang merah tumbukkan yer, bawang besar potong jd mcm gelang2.
Mula2 panaskan minyak. Kemudian masukkan bawang merah dan bwg putih yg dah ditumbuk. Tumis sekajap then masukkan cili kisar. Tumis sehingga nmpk minyak naik. Lepas tu masukkan gula dan garam serta sos tiram. Kacau rata dan tmbh sedikit air kemudiaan masukkan sotong yg dah direbus tersebut.
Klu rasa kuah kering sgt tmbh lg air. Biar sambal mendidih. Then masukkan bawang besar tu. Kacau bagi rata. Klu pkai cukup rasa tmbh sedikit. Klu xde pon dh ok👍.
Hasil masakan saya. sedap kan? |