Saturday, April 27, 2013

Padang - Bukit Tinggi day 1

Kali ni kitaorg ke Bukit Tinggi, Indonesia.. Apa yg menarik kt sini? Lets the picture speak.. Huhu.. Sini makanan dia menarik gk tp tu lah byk beno nasi padang dia..ari2 makan nasi padang huhu

Flight kita org on 13 april, jam 1.30 tgh ari, flight delay dlm 10 minit jer.. At the same time rerupe ada flight jatuh kt bali under lion air, luckily x effect flight kitaorg klu x sadis gk nk menunggu..

Atas flight x makan pon.. Sbb time lat airport da makan marrybrown nyum nyum.. Lg pon kitaorg plan nk makan nasi padang puas2..

Setibanye dia airport MinangKabau, Padang, Indonesia. Nasib baik ada aero bridge, panas uols. Tgh ari kan waktu malaysia 2.30 ptg, waktu indonesia 1.30 ptg.. Lewat sejam yer kengkawan.. Imegresen smooth je tp system asik hang jer.. Tatau la klu dia nk perangkap ke apa pelik gk suh scan jari bagai, kaunter imegresen sebelah gamble je.. Huhu keluar dr kawasan airport supir kita org da tunggu. Nama dia Am, patut amik aldi tp demam la apa la dia paas dekat am ni. Ok la org dia byk cerita.
Airport Minangkabau, Padang. Photo taken from inside aerobridge.

Airport padang ni x macam di medan serabut dgn org yg nk angkat beg la itu la ini la.. Tenang jer..
Rumah Makan Lamun Ombak

1st pit stop, Rumah Makan Lamun Ombak.. Wah kitaorg kemain kelaparan lg... Stule nasi padang ni diaorg akan hidang segala jenis makanan lauk pauk, jgn lew korang tamak makan semuankang nk bayo bulat biji mata.. Pilih mana yg kita nk jer... So air da sampai biasa la order alpokat, jus avocado.. Kitaorg ada order murtabak mesir jugak...sebab baca kat proum and blog2 lain peme amat murtabak mesir ni di Padang, so we should try it! Total Pemakanan kami di Rumah Makan Lamun Ombak Rp.156k tuk 4 org makan
Lauk Pauk Nasi Padang

Masak Lemak Cili Padi

Murtabak Mesir : less telur.. hehe padat ngn daging and sayo kot? kuah kicap.. i miss cicah dgn kari sure lg sedap

Lepas perut kenyang hati riang, teruskan perjalanan ke Bukit Tinggi, indonesia.. On the way kitaorg singgah di Air Terjun lembah Anai, sejuk jap rasa... Bayaran masuk Rp.2000 seorg klu xsilap la... Org ckp klu cuci muka kat sini akan nmpk muda..
Air Terjun Lembah Anai


Ok lepas tu ktaorg singgah sini, seriously lupe nama tmpt ni.. Lebih kurang mcm dokumentari nye tempat...
comel kan moto ni?

Ni lew tempat yg x igt nama tu..




Lepas settle sesi bergamba xsampai 5 minutes, kita org teruskan perjalanan ke Bukit Tinggi, otw ada singgah beberapa kedai kain sulaman seperti, Putri Minang, Sulaman dan bordir OKE, Sulaman Linduang Bulan, Last stop kitaorg before check in is Yenie Bordir dan Sulaman rambang mata sini hehehe... Semua kedai pon rambang mata...






Lepas tu kitaorg check in di Nikita hotel, kita org amik 3 bilik, yes i got the worst bilik nk amik gamba pon mls,..

Oh night kitaorg jln kaki pasal supir mcm2 alasan kasi xnk kua malam, suh kami jalan kaki dekat jer tmpt makan.. Tp dr sini nk ke jam gadang berpeluh ketiak.. Meh lompat selama 3 mlm ngn supir am ni mmg asal mlm je dia mcm mengelak nk bwk jln mcm2 alasan di beri... Padahal Aldi ckp mlm pon kire sekali... Panas hati org mcm ni. Later story pasal kejadiaan lain lak huhu

 Makan malam kitaorg di Djan jan, sebelah je hotel nikita ni. taste? biasa je.. ios order nasi goreng jakarta, nmpk kan nasi goreng dlm menu tu.. datang nye nasi ayam penyet... kecewa abis la hahaha...  telan ayam je la... Lepas perut kenyang hati girang kitaorg amik keputusn tuk berjalan2 ke Jam Gadang...








Pisang Bakar





Hasil tangkapan di jam gadang

cute x basikal ni? 2 rm50.. not sure murah ke x...
End of day 1... so tired now we should sleep.. hahah see u tomorrow

9 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  2. Hubungi saya utk ground arrangement pakej Padang Bukittinggi.Harga insyaallah berbaloi baloi!!
    Tel 0126665436 call,sms,whatsapp.
    Urusan di Malaysia shj.Lebih mudah,murah dan selamat!

    ReplyDelete
  3. Perlu hati2 bila nak hire supir utk ke Bukittinggi. Ye la kan..kita pun bukannya kenal dgn supir2 ni sume. So, lebih baik kita hire seperti yg dicadangkan dlm blog. Lebih selamat sbb pengalaman blogger blh dijadikan panduan. Sudah biasa ke Bukittingi sebyk 6x, saya cuma hire dgn sorang supir je. Senang berurusan dgn dia ni. Namanya Aldi Safri. dah ramai rasanya blogger & forumer guna khidmat Aldi Safri nih. Boleh contact Aldi kat no +6281363385879. Kalau dgn Aldi, blh dptkn harga kain sulam yg berkualiti & murah sbb Aldi tahu dkt mana nak bawa tamu. So...jom ramai2 deal dgn Aldi.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Saya guna khidmat Aldi Safri utk 2nd trip nih. Sgt2 enjoy & very memorable. Masa 1st trip dulu, saya guna Kita Holiday Travel & Tours. Kami dpt driver yg suka bawa kat tmpt2 shopping yg tak best & paksa2 kami beli kat tempat tu. Kualiti tak cantik pun. Mungkin tmpt yg dibawanya tu dia dpt komisyen yg tinggi kot. Pastu, bila minta bawa kat tempat lain yg kami nak pegi, byk plak alasannya. Tension kami dpt driver mcmni perangainya. Berbeza dgn Aldi, dia ikut je kemahuan kami mana nak pegi. Dia jgk akn bagi suggestion yg mana patut pegi dulu & tempat mana yg patut pegi kemudian. History knowledge pun bagus. So, sape2 yg berminat, boleh wasap Aldi kat no ni +6281363385879.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasi kasi no contact, saya br bace komen. nk repeat lg bukit tinggi padang ni

      Delete
  6. Assalamualaikum.
    Nak tumpang iklan sikit yer.saya komen ajo bukit tinggi.kalau ada tuan dan puan yg nak datang bukit tinggi.yg belum dapat contack.jangan risau.saya boleh bantu urus kan lawatan tuan dan puan.untu info selanjut nya.sila hubungi saya di talian.tel/whatsapp.+6285374176166.terima kasih.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..
    Salam juga dari saya.ARMAN.bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan driver.dan juga menyediakan penyewaan transport.Saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI.Tapi belum ada contact untuk uruskan di bukittinggi.Jangan risau.Saya boleh bantu uruskan lawatan nya.Untuk info lebih detail nya.sila contact saya ditalian..
    Call /sms/what sapp..+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com

    Terimakasih


    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..
    Salam juga dari saya.ARMAN.bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan driver.dan juga menyediakan penyewaan transport.Saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI.Tapi belum ada contact untuk uruskan di bukittinggi.Jangan risau.Saya boleh bantu uruskan lawatan nya.Untuk info lebih detail nya.sila contact saya ditalian..
    Call /sms/what sapp..+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com

    Terimakasih


    Wassalam

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...