Friday, October 17, 2014

Make Up dan Solat

Perempuan dengan make up mmg susah nk dipisahkan.. sbb make up ni kdg2 menjadikan kita malas nk solat. Its me.. malas,, malas tanggal make up la apa la...tapi x semua perempuan suka make up, i adore those girl kulit diaorg sgt mulus suci murni gitu x perlu touch up-touch up.. so dlm mencari istiqomah ni.. saya cuba menjaga solat, perkara yg membuat sy malas solat ini lah bila ada aktiviti di luar dan saya dah make up (yup saya berdosa berpikiran mcm ni, and ini saya yg dulu) sekarang saya cuba cari solution dgn masalah saya ni. terbaca kat 1 forum ni... hahah pecah perut gelak..

make up tu bkn syarat utk sah solat & wuduk,kalaulah dgn bermake up blh khusyukkkan solat...dah ramai Pak Imam pakai make up...:

So saya ada google2 searching searching tentang make up dan solat. sah tak solat kita ni? kadang2 mmg tgh ada function kat luar kan, kebiasaan saya akan lepas magrib baru keluar sbb apa? saya ni burung hantu.//  kul 1-2 pagi baru balik umah, kire mmg solat kat rumah sahaja la. Tp mcm saya cakap kadang2 ada masa kita terpaksa keluar awal. saya mmg biasa bermake up.. x make up rasa confident diri tu sangat rendah sekali, kadang2 bawak wet tissue senang nk bersihkan make up kalau nak solat di luar. Hurm panjang nye membebel.

Kata kan kita ada dinner around 7.30pm so da waktu magrib kan? kene ada kat tempat tu seblom 7. kebiasaannya saya akan amik wuduk awal2 sebelom make up. and pastikan tak berlaku pembatalan air sembahyang sepanjang menanti waktu magrib. Dulu saya x berapa nk pasti untuk perkara ni, after googling sana sini banyak saya jumpe sah solat sekira nya make up tu di perbuat dr barang halal. Tapi bagi saya, as long as air wuduk masih di badan dan tidak melakukan perkara-perkara membatalkan wudhu.

Seseorang yang mahu mengerjakan solat wajib berwudhu'. Terdapat 5 perkara yang membatalkan wudhu' iaitu:
  1. Apabila terkeluar sesuatu dari dua jalan sama ada melalui qubul atau dubur (hadas kecil)
  2. Tidur yang tidak tetap punggungnya, tetapi jika tidur dengan mengiring maka tidak batal wudhu'.
  3. Hilang akal dengan sebab mabuk atau sakit.
  4. Bersentuh kulit lelaki dengan perempuan yang bukan mahram tanpa alas atau lapik.
  5. Tersentuh kemaluan hadapan atau sekitar kawasan punggung lelaki, wanita atau dirinya sendiri tanpa alas. Tetapi jika tersentuh dengan belakang tapak tangan maka hukumnya tidak batal.
Perempuan dan kecantikkan tidak dpt di pisahkan! berhias dan mencantikkan diri tu tak salah.. asalkan jgn terpesong niat di hati.. insyallah hidup akan diberkati! Jikalau saya tersalah tersilap betul kan saya, saya sedia menerima. Terima kasih. love uols.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...