Saturday, March 14, 2015

Ho Chi Minh @ Saigon Day 3

day 3, kali ni mmg terlajak tdo sikit. hehe hari dah cerah. siap siap, kitaorg decide breakfast kt sri pineng, 1st day dah try lunch dia so nk cube breakfast. actually kita org da round cari kedai breakfast, mcm2 kedai jumpe restoran halia, pandai etc etc semua nama rempah ratus masakan. tp price amboi mcm makan kat tony ramos. hahaha jd pilih restoran serai ni je la.
 
restoran serai

tempting kan menu dia

environment dalam

kopi ais, sedap la tp cawan kecik, pekjah order teh tarik

fried yellow noddles with beef

beef noodle

total makan sarapan pagi kitaorg 308 ribu. huhuhu
 perut kenyang hati girang kitaorg jalan2 kat ben than market, saja pusing. tp sebenar nk ke bus stand sbb kitaorg nk pergi Cho Binh Tay Market, pasar binh tay.

Cho Ben Thanh  @ pasar Ben Thanh
Cho Ben Thanh @ pasar Ben Thanh

 lepas jalan2 kat Cho Ben Thanh @ pasar Ben Thanh kitaorg kene cross jalan yg besar ni huhu
roundabour dia besar ada taman, leh menari hindustan
 
seberang tu bus stand dia, nampak tak motor yg tak putus putus.
Ben thanh market dr roundabout

Ok time nk lintas ni mmg agak susah kali ni yer, berpeluh peluh mak nk melintas. so luckily ada seorang pemuda vietnam (ceh ayat manis) naik beskal ckp, follow me. sbb dia pon nk melintas. mcm superhero kami untuk hari itu. terima kasi jejaka berbasikal hahaha,

ok enough cerita jejaka vietnam itew. sampai kat bus stand cari bus NO 1 (SATU, ONE) hehehe jgn salah naik bus, klu salah wa tatau. kami terpaksa berebut2 but i ni jumpe seorang pakcik jepun tnya bus ni pegi mana, masalah jepun ni kita speaking pon tak paham, apa lg cakap bahasa melayu kan. tp dia naik je bus sambil terpingga-pingga. harga tiket bus 5000 dong sahaja, jimat kand r naik taxi? dont worry selamat. ni soklan org slalo tnya selamat ke. owh kemudian tak perlu turun mana2, bus ni akan jalan sampai jumpe station bus bin thay kira dia akan berhenti kat situ la.
bus no 1, naik pusu pusu

inside the bus, ok, bus ni best ada sore cakap2 mcm nek lrt. next station xxxx, nes station xxxx. kan bagus so kita alert.
tiket bus
 Setiba kat bus stand binh tay, tatau jalan kami tanya kat gadis muda vietnam. english ok tp dia pon tatau kat mana pasar sbb kata nya dia dtg umah pakcik dia. redha la kami main jalan. and ada pakcik tua tlg katakan pada kami pasar bin thay sebelah sana. owh terima kasih lg.
Bin Thay Market
area luar bin thay market
bin thay market

welcome sign bin thay market
entrance bin thay market
 Ok Bin thay market ni tak ubat mcm pasar siti katijah,. hehehe pendapatan saya la. harap xde org marah. so lot lots of kain cotton, kain sutera dan mcm2 lagi jual sini rasa harga murah sedikit dr pasar ben thanh.
kain cotton
 Lepas penat shopping, beli kain tuk mak jugak lah. kitaorg haus pusing2 kawasan boleh plak tak jumpe org jual air mineral, sampai kat bus stand br ada sedih kehausan
jalan2 kat luar pasar otw ke bus stand
tgh snap gamba pekjah skali fmly ni lalu, snap la skali, tq hehee
Bus stand bin thay; bus sentiasa ada, and opcoz nak balik pon kene naik bus no 1
sporting kan drebar bus ni. siaps enyum skali. tq. nmpk no 1 bus ni hehehe
 otw nak balik ke ben thanh ada couple melayu skali, so dia sgt ramah abis semua dia cerita, siap beli buah mata kucing nk bawak balik malaysia. ok ini sy confused. dia kata kawan dia pesan ke kawan dia pesan batu mata kucing tu? hahaha... so setiba kat ben thanh kitaorg g makan lg. lapa kot dah tengah ari pilihan kami halal amin, rasa ni je sedap dan agak murah berbanding restoran lain. kali ni pekjah order tomyam. sedap gk udang gegemok. aku? order mi pho lg hahaha
tomyam seafood
mi pho
 Lepas makan kitaorg balik hotel kejap sesegarkan badan and letak barang yg byk sekali. lepas tu turun jalan kaki. cari Taka Plaza, dgr kata nya tshirt and few brg lain murah kat sini. tp rasa mcm nan hado murah nye sama je hargnya. tak jauh pon dr ben thant tu
MAP nak ke Taka Plaza and Saigon gren house
Taka Plaza
view dalam taka plaza
 Kami tak beli apa2 pon tgk tgk byk gk kedai kat sini seronok cuci mata sebenar cari back pack. so ada terbaca kat some blog pasal kedai jual beg deuter originala dn murah. so kami kedepan sikit selepas keluar dr Taka Plaza (refer map yg penat sy lukis) ada kedai makan halal nama Saigon Greenhouse (kedai ni 2nd floor) bwh dia kedai beg. rose backpack rasanya, nnt cari blk name card dia. tuan kedai sgt ramai. mmg original yg dia jual just budget kami yg tak berapa original. so tnya2 semua 30usd 40usd actually murah tp apa daya kami telah kekeringan uwang. so dr brand deuter trun ke bran north face pon x mampu, trun lg brand apa tah, last tnya brand columbia, becoz design lama 15usd kitaorg grab je hahaha. ni beg beli semangat nk jln kemboja nnt. mmg murah and yg penting original. survey kt JPO (johor premium outlet) beg lebih kurang sama almost 500rm. so berbaloi sgt sgt kan?
happy shooping, pembeli happy penjual pon happy. sbb rose ni pon ramah gila
da jalan jauh baru nak snap gamba nnt ada signboard tulsi Saigon Greenhouse
corner situ ada kedai adidas, so takkan sesat cari kedai rose ni
 lepas dah jalan sini kitaorg pergi Saigon Square (refer map) berdekatan gk je just seberang jalan je Saigon square ni. kat sini pekjah beli tshirt souvenir tuk sapa tah, termasuk haku pon dpt tshirt souvenir. i choose vietnam star kaler merah as tshirt maceh pekjah belikan ak souvenir hahahahaha walhal pergi sama2.
Saigon Square
 ok lepas penat jalan balik hotel tidur barang 30 min tp mcm tak tdo hahaha ke tdo.. aish lepas ni kene tulis gk ni hahaha so malam nye kitaorg kaya sikit g makan kat serai lg. haha sebab da terkena sarapan pagi sedap kan
pekjah order nasi goreng ayam sambal mmm ke nama dia lain sikit? lupeee
glass noddle apa tah nama dia, sedap mcm suun
 Lepas makan ktiaorg jalan2 lagi kat pasar malam, beli lg roti vietnam. ak je la nak sebab terasa lapar lg. makan suun kan td? hahaha
pekjah posing ngn gadis si penjual roti
 sempat grab patung bmax ni.. haha pekjah je grab hamba tidak duit abis. siap pesan pekjah nnt anak ko dah taknak kasi aku tau. hahaha igt tau pekjah!
patung b max
 lepas tu pekjah borong kain lagi, kitaorg anta barang kat hotel pastu trun lg beli lace plak. sini lace agak murah yer
pekjah pening pilih lace tuk baju alma
 Lepas beli lace kitaorg jalan2 lg and sempat singgah tgh konsert kat roundabout yg besar tu. nak kate konsert bukan pon. more to club je mcm. haha mmg mcm2 best. siap ada mamat dr shah alam tegor, r u malaysian? aah aah im from shah alam. ok nice to meet u. pastu kitaorg yg pemalu pon berlalu kedepan dan pekjah pon berjoget (ni tak tipu)










 




1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...